Ρινική υγιεινή του μωρού και συμβουλές για όλη την οικογένεια
Η ρινική υγιεινή του μωρού είναι ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες της φροντίδας του αλλά και η ενδελεχής καθαριότητα του προσώπου σε μάτια, μύτη, αυτιά.

Οι περισσότεροι γονείς άλλωστε το γνωρίζουν αυτό ή φροντίζει να τους ενημερώσει σχετικά ο παιδίατρος.


Γιατί είναι η απαραίτητη η ρινική υγιεινή του μωρού

Η βουλωμένη μυτούλα είναι εξαιρετικά συνηθισμένη αιτία γκρίνιας των μωρών, τα οποία δεν έχουν μάθει να αναπνέουν από το στόμα. Όταν, λοιπόν δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, αυτό τους προκαλεί περισσότερα προβλήματα, όπως δυσκολία στη σίτιση, το θηλασμό, τον ύπνο, αλλά και κακή διάθεση.

Τα χειρότερα, όμως, δεν είναι αυτά: Αν η μυτούλα του μωρού και του μικρού παιδιού, το οποίο δεν μπορεί ακόμα να τη φυσήξει, δεν καθαρίζεται τακτικά, συγκεντρώνει βακτήρια, τα οποία σταδιακά εισέρχονται στον οργανισμό που δεν έχει ακόμα «χτίσει» γερό ανοσοποιητικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα να προκαλούνται λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα, ακόμα και πνευμονία.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να διατηρείται η φυσική προστατευτική δράση του ρινικού βλεννογόνου.


Πώς να φροντίζετε τη μυτούλα του μωρού σας

Η μέθοδος που θα επιλέξετε για να καθαρίσετε τη μυτούλα του μωρού σας και να αφαιρέσετε τη βλέννη, πρέπει να είναι μεν αποτελεσματική, αλλά και να μην υπάρξει κίνδυνος να τραυματίσει το μωρό.

Ο καλύτερος τρόπος για να το ανακουφίσετε από τις μυξούλες, από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα το φέρετε στο σπίτι μετά το μαιευτήριο, είναι μέσω ρινικών πλύσεων, με χρήση διαλύματος φυσιολογικού ορού.

Οι αμπούλες με φυσιολογικό ορό είναι ένας φυσικός και ασφαλής τρόπος για να καθαρίσει η μύτη του μωρού. Αρκεί να ξαπλώσετε το μωρό σας, να στρέψετε ελαφρώς στο πλάι το κεφαλάκι του και να πιέσετε την αμπούλα ώστε να μπει μια μικρή ποσότητα σε κάθε ρουθούνι.

Οι αμπούλες αυτές περιέχουν αποστειρωμένο διάλυμα, ενώ είναι εξαιρετικά εύκολες στη χρήση και πρακτικές, αφού μπορείτε να τις έχετε πάντα μαζί σας και να τις χρησιμοποιείτε και εκτός σπιτιού.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν, ότι η χρήση μη αποστειρωμένων υγρών (ακόμα κι αν πρόκειται για φυσιολογικό όρο που έχει μείνει για αρκετή ώρα ανοιχτός στο δοχείο του), αλλά και της ίδιας κάθε φορά σύριγγας για την «εκτόξευση» του ορού, ενέχει πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων και λοιμώξεων.

Οπότε αν αυτή είναι η πρακτική που χρησιμοποιείτε για να «ξεβουλώσετε» τη μυτούλα του μωρού σας, σκεφτείτε σοβαρά μήπως το βάζετε σε κίνδυνο και φροντίστε να το προφυλάξετε από πιθανότητα τραυματισμού κατά την «εκτόξευση» της σύριγγας (π.χ. σπασμένα αγγεία στη μυτούλα).

Σε περιπτώσεις έντονης ρινικής συμφόρησης που η χρήση της αμπούλας δεν αρκεί για να απομακρυνθεί η περίσσεια βλέννη, δίνει τη λύση ο ρινικός αποφρακτήρας.

 
Εφαρμόζεται αμέσως μετά την αμπούλα, και αφού τοποθετήσετε ένα νέο ανταλλακτικό μιας χρήσης κάθε φορά. Ρουφάτε από το ειδικό στόμιο του αποφρακτήρα τόσο, όσο απαιτείται για να αφαιρεθούν οι ενοχλητικές μυξούλες του μωρού και να ελευθερωθεί η αναπνοή του.

Οι σωστές στιγμές για να γίνεται αυτό, είναι πριν το φαγητό, μετά το μπάνιο και πριν τον ύπνο.


Αμπούλες φυσιολογικού ορού: Λύση ανακούφισης για όλη την οικογένεια

Είναι απαραίτητο να υπάρχουν πάντα αμπούλες φυσιολογικού ορού στο «φαρμακείο» του σπιτιού σας, καθώς προσφέρονται για πολλαπλές χρήσεις εκτός από ό,τι αναφέραμε για τη ρινική υγιεινή.

Για το μωρό σας αλλά και για μεγαλύτερα παιδάκια: Χρησιμοποιώντας μια αμπούλα και μια αποστειρωμένη γάζα, μπορείτε να καθαρίσετε τα ματάκια του μωρού σας από τσίμπλες, ενώ σε περιπτώσεις ιογενούς επιπεφυκίτιδας, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε τα ματάκια, με εφαρμογή και κίνηση του χεριού πάντα προς το εξωτερικό του ματιού.

Ακόμα, με μερικές σταγόνες φυσιολογικού ορού σε μία μπατονέτα ή μία αποστειρωμένη γαζούλα, μπορείτε να καθαρίσετε εξωτερικά τα αυτάκια, γύρω από τον ακουστικό πόρο αλλά και πίσω από τα πτερύγια, προκειμένου να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα κεριού, σκόνη, χνούδι και μικρόβια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις, ή αλλεργίες.

Το ίδιο ισχύει και για τον αφαλό του μωρού σας, όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον φυσιολογικό ορό για καθαρισμό ταμπονάροντας απαλά.

Επίσης, είναι μία ασφαλής λύση για να καθαρίσετε τυχόν πληγές π.χ. κάποια γρατσουνιά, καθώς οι αμπούλες έχουν 100% αποστειρωμένο περιεχόμενο. Να θυμάστε μετά τον καθαρισμό να τοποθετείτε ένα τσιρότο, για να μη μολυνθεί το τραύμα.

Για εσάς: Οι αμπούλες αποδεικνύονται σωτήριες αν φοράτε φακούς επαφής. Όσο για τη νέα μαμά, μπορεί με αυτές να ξεπλύνει τις θηλές μετά τον θηλασμό, χρησιμοποιώντας τον ορό ως ασφαλές καλλυντικό.Δημοσιεύθηκε στο: tofarmakeiomou.gr

Share:

697 299 6365

Η ιδέα αυτής της ιστοσελίδας είναι να αποτελέσει ένα πρώτο μέσο γνωριμίας και επικοινωνίας μας! Συγχρόνως όμως τη θεωρώ και μια πηγή πληροφόρησης αλλά και διαλόγου στις ανησυχίες και ερωτήσεις που έχει ο γονέας για την υγεία και την διάπλαση του παιδιού του στην σύγχρονη εποχή!

Φόρμα Επικοινωνίας

Τελευταία Άρθρα

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της παιδιατρικής.